4 tips om uw keukenmessen scherp te houden

Keukenmessen scherp

Het gereedschap dat je in je keuken gebruikt, is een belangrijk onderdeel van het kookproces. Met name uw messen worden veel gebruikt. Je gebruikt ze voor het snijden van vlees, het hakken van groenten en het snijden van je eten in hapklare stukjes als je gaat zitten om te eten. Als je merkt dat je ingrediënten scheuren voordat je er helemaal doorheen kunt snijden, kan het zijn dat je mes te bot is. Na verloop van tijd worden de messen van uw messen bot door herhaald gebruik en moeten ze worden geslepen. Het leren onderhouden van een scherp mes vergt wat oefening, maar kost meestal niet te veel tijd. Hier zijn zeven eenvoudige manieren om uw keukenmessen scherp en klaar voor gebruik te houden.

1. Aanzetstaaf

Als je een set keukenmessen hebt gekocht, zit er mogelijk een hoonstaaf bij. Een hoonstaaf – ook wel aanzetstaal genoemd – is het lange metalen stokachtige apparaat dat bijna op een kort zwaard lijkt. Het helpt bij het opnieuw uitlijnen van het metaal op uw mes zonder een grote hoeveelheid metaal van het lemmet te verwijderen.

Om de staaf te gebruiken, houdt u het mes in uw dominante hand en de staaf in uw niet-dominante hand. Breng de punt van de hengel omhoog boven het handvat. Houd uw vingers uit de buurt van het lemmet en houd het mes in een hoek van 20 graden ten opzichte van de staaf. Beweeg uw arm, hand en pols en beweeg het mes over de bovenkant van de staaf van de hiel van het mes tot de punt. Herhaal aan de onderkant van de staaf aan de andere kant van het mes. Een pas over de boven- en onderkant wordt een revolutie genoemd. U moet zes tot acht omwentelingen maken voordat u uw mes gebruikt. Ga eerst langzaam totdat je de beweging naar beneden haalt. Hoe meer u oefent, hoe sneller u waarschijnlijk zult worden.

Wetsteen

2. Wetsteen

Een wetsteen, ook wel diamant of slijpsteen genoemd, heeft twee kanten: een ruwe kant en een fijnere kant. Om een ​​mes te slijpen, begin je aan de ruwe kant en maak je een braam door het mes te snijden in tegenstelling tot hoe je een stuk van de steen zou afsnijden. Slijp de mesrand over de braam ongeveer halverwege het mes. Er zijn verschillende slijptechnieken. Slijp gewoon één kant van het mes voor een eenzijdige snede, of slijp beide kanten van het mes voor een symmetrische grind.

Als u klaar bent met het eerste deel, draait u de steen naar de fijnere kant om de bramen op het blad glad te strijken. Als het eenmaal glad genoeg is, wissel je de kanten van je mes bij elke slag af. Je mes is dan klaar voor gebruik.

3. Mok of beker

Als je geen apparatuur hebt die speciaal is bedoeld voor het slijpen van messen, zijn er andere manieren om ze te slijpen met gewone keukenartikelen. Je kunt de bodem van een keramische mok of beker gebruiken om je mes snel te slijpen. Handhaaf een constante hoek van ongeveer 20 graden en schuif het lemmet van je mes over het gruis van de mok aan beide kanten van het lemmet. Indien beschikbaar, polijst u het slijpproces met een aantal omwentelingen met uw hoonstaaf, en u bent klaar om te gaan.

Juiste techniek

4. Juiste techniek

Als u de technieken om uw messen niet meteen scherp te houden niet begrijpt, bedenk dan dat dit tijd kost. Hoe meer u oefent, hoe beter u waarschijnlijk zult worden. Ook bij het slijpen van je messen hoef je niet per se een exacte 20 graden aan te houden. Het belangrijkste is om dezelfde hoek aan te houden voor een nauwkeurige tip. Je kunt er zeker van zijn dat je goed slijpt door op te merken hoe recht de lijn van je mes is als je denkt dat je klaar bent met het scheren. Markeringen aan de luchtzijde zijn te ondiep; markeringen op de bladzijde zijn te steil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *