Hoe zorg je voor keukenmessen: 6 veelgemaakte fouten

Veelgemaakte fouten

Een mooi keukenmes kost je een flink bedrag, maar beloont je met de makkelijkste hakervaring van je kookleven. Het maakt het in blokjes snijden van uien niet alleen een stuk leuker, maar het is ook veel veiliger – een bot mes is eigenlijk gevaarlijk. Voordat u de sprong waagt en investeert in een scherp mes, zijn er een paar dingen die u moet weten.

Een goed mes is geen gewoon keukengerei – het is je rechterhand om maaltijden mogelijk te maken – dus je moet er met de grootst mogelijke zorg mee omgaan. Hoe scherp een mes ook is, het is een kwetsbaar apparaat dat bij de minste mishandeling kan worden ingeslagen, gestoten en beschadigd. Laat je goede mes niet bot worden. Hier zijn de do’s en don’ts van keukenmesverzorging. Behandel je mes goed en het zal je belonen met zoveel geweldige maaltijden.

1. Laat uw messen niet in de gootsteen liggen.

Het is niet alleen gevaarlijk voor degene die de afwas doet, het is ook slecht voor uw messen – het lemmet kan bekrast raken, of erger nog, de punt kan buigen of breken. Was je mes zodra je klaar bent het, droog het en berg het op een veilige plek op.

Bewaar uw messen niet in de keukengereilade

2. Bewaar uw messen niet in de keukengereilade.

Je messen in een la gooien, gemengd met ander keukengerei, is een van de ergste dingen die je kunt doen. Het lemmet kan gemakkelijk worden bekrast en gedeukt doordat het elke keer dat u het opent in de lade wordt geduwd. Als je geen andere plek hebt om je messen op te bergen, gebruik dan in ieder geval een messenschede om het lemmet te beschermen.

3. Was uw messen altijd met de hand.

De vaatwasser is misschien handig, maar de kans is groot dat het mes tijdens het wasprogramma vast komt te zitten. Was je messen met de hand en het lemmet zal je dankbaar zijn.

4. Laat uw messen niet drogen in het afdruiprek.

Je loopt het risico dat het lemmet bot wordt als het mes de ruimte deelt met ander keukengerei in de keukengerei-bak. Droog je mes direct na het wassen, om schimmelvorming te voorkomen, en berg het op.

 

5. Slijp het mes.

Het is als een opknapbeurt voor het mes. Er zijn veel manieren om dit te doen: gebruik een aanzetstaal, een messensteen of stuur het zelfs naar een professional.

6. Zaag altijd op snijplanken.

Snijd niet op uw aanrecht – doe het gewoon niet. Marmer, graniet of een ander stevig oppervlak is te hard voor het blad. Blijf bij houten snijplanken, ze zijn de zachtste.

Kortom, gebruik het, was het, droog het en berg het op. Als je die stappen volgt, zal je mes elke cent waard blijken te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *