Soorten keukenmessen en hun gebruik

Soorten keukenmessen

Deze gids is bedoeld voor de nieuwsgierige thuiskok om meer te weten te komen over de meest voorkomende soorten keukenmessen en hun gebruik. Upgrade uw gereedschap en het lijkt misschien alsof alles mogelijk is in de keuken.

Misschien heb je net een messenset gekocht en realiseerde je je dat je eigenlijk niet weet waar ze allemaal voor bedoeld zijn. Misschien heb je al een tijdje een messenset en begin je je af te vragen hoe degene die je nooit gebruikt je leven gemakkelijker kunnen maken. Hoe dan ook, het begrijpen van de verschillende soorten keukenmessen en het gebruik ervan kan een hele nieuwe wereld openen. Pak een mes en bord en laten we gaan snijden!

Het mes van de chef

Het mes van de chef

Een koksmes is een van de meest veelzijdige gereedschappen. Elke professionele kok zal je vertellen dat dit een must-have is. Het moet aanvoelen als een verlengstuk van je arm. Het is een go-to voor het hakken en in blokjes snijden van groenten, fruit en kruiden. Evenals het snijden van een verscheidenheid aan andere ingrediënten zoals vlees, gevogelte en vis. Ze zijn meestal 20 tot 10 centimeter lang en het mes is rond aan het uiteinde. Gebruik het niet om kleine producten te schillen (het is te groot om precies te zijn) en vermijd het om gekookt vlees te snijden.

Santoku-mes

Met een meer recht mes, heeft het kleine inkepingen waardoor het voedsel er gemakkelijker af kan glijden. Net als een koksmes is het ook erg veelzijdig, geweldig voor het hakken, in blokjes snijden en hakken van ingrediënten, of het snijden van kaas. Je kunt het gebruiken voor vrijwel alles waarvoor je een koksmes zou gebruiken; beide zijn geweldige messen voor alle doeleinden.

Vleesmes

Nu krijgen we een beetje meer niche. Na het koken van een groot stuk vlees zoals rundvlees, varkensvlees of geroosterde kalkoen, komt een vleesmes goed van pas. Ze zijn smaller voor precisie en kunnen langer zijn om door bredere stukken te snijden. Ze hebben mogelijk inkepingen aan de zijkant van het mes om het gemakkelijker te maken om elke plak los te maken.

Brood mes

Brood mes

Broodmessen zijn lang en hebben gekartelde randen. Ze snijden gemakkelijk door zacht of knapperig brood zonder de integriteit ervan op te offeren. Beweeg het bij gebruik meer zoals een zaag dan een koksmes. Naast het snijden van brood, kunnen ze ook worden gebruikt met ander gebak, zoals cake. Behalve brood, kunt u ze ook gebruiken om grote meloenen te snijden waar rechte messen vaak vast komen te zitten, tomaten in plakjes te snijden en chocoladerepen in kleinere stukjes te breken.

Universeel mes

Universele messen zijn kleiner dan koksmessen, maar niet zo klein als schilmessen. Ze zijn ideaal voor het snijden en hakken van kleine tot middelgrote groenten en stukken vlees. Een gekarteld mes is ook handig voor het snijden van sandwiches. Een universeel mes met rechte lemmet is handig bij het schillen van producten, maar soms kun je dat beter overlaten aan schilmessen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *